Najlepšie lieky proti nadúvaniu a plynatosti – porovnanie, recenzie a skúsenosti

Aké sú najlepšie prírodné lieky proti nadúvaniu? Čo je nadúvanie a čo ho spôsobuje? Aké potraviny môžu spôsobiť nadúvanie? Ako sa mu vyhnúť?

TOP  1. miesto

Life Extension Bloat relief

Orientačná cena: 34 €

Ak vás trápi nadúvanie alebo tráviace ťažkosti, môže vám pomôcť táto účinná kombinácia extraktu z artičoku a zázvoru, feniklového oleja a kurkumy.

2. miesto

Solgar Tráviace enzýmy

Orientačná cena: 53 €

Kvalitné tráviace enzýmy od renomovanej značky Solgar pomáhajú k zlepšeniu trávenia bielkovín, sacharidov a tukov. Výhodné balenie so 120 kapsulami.

3. miesto

Ecce Vita Probiomix

Orientačná cena: 33 €

Vysokokvalitné, komplexné probiotiká, ktoré obsahujú 10 kmeňov aktívnych probiotických baktérií s 30 miliardami týchto živých kultúr v jednej dávke vrátane prebiotík a inulínu.

Desať najlepších prírodných liekov proti nadúvaniu

Čo je to nadúvanie?

Nadúvanie alebo ľudovo nazývané aj plynatosť je jednoducho povedané hromadenie plynov v črevách. A keďže plyny nemôžu zostať v tele, musia sa vylúčiť von. Všetko sa deje úplne fyziologicky a v podstate denne. Ak plyny odchádzajú ústami, ide o klasické grganie. V prípade prechodu konečníkom nazývame tento proces plynatosťou.

A teraz si povedzme pár čísel. Je ťažké tomu uveriť, ale v ľudskom tele je bežne prítomných 200 mililitrov plynu. V priebehu 24 hodín opustí konečník približne 500 mililitrov, približne dvanásťkrát. Všetky tieto procesy sú úplne normálne. O plynatosti hovoríme len vtedy, keď sa plyny v tráviacom trakte hromadia vo väčšom množstve, ako je norma. Dôvodom môže byť ich nadmerná tvorba, porucha ich distribúcie (pohybu) alebo výstupu z tela. Pri tomto probléme dochádza k rozšíreniu hrubého čreva, ktoré v dôsledku hromadenia plynov zväčšuje svoj objem. Dochádza k tomu, že hrubé črevo začne tlačiť na okolité orgány, čím obmedzuje ich prirodzenú funkciu a my pociťujeme bolesť.

Všetci máme niečo, čo nás trápi alebo nám znepríjemňuje život. Tieto problémy by sme mohli nazvať. Našťastie na väčšinu problémov existujú riešenia. A v prípade zdravotných problémov sú riešenia zvyčajne vo forme úpravy stravy, pridania vitamínov, prípadne liekov alebo doplnkov. 

Preto vám prinášame zoznam článkov, ktoré odpovedajú na mnohé otázky a pomáhajú nájsť jednoduché riešenia: 

Čím môže byť nadúvanie spôsobené?

Nadúvanie v súčasnosti trápi až 30 % populácie. Týka sa to všetkých vekových skupín, od bábätiek až po starších ľudí. Väčšinou ide o krátkodobé ťažkosti, ale, samozrejme, môžu prejsť až do chronických problémov.

Jednou z hlavných príčin nadúvania je zlé zloženie stravy. Do čreva a priľahlých oblastí sa dostávajú zle stráviteľné alebo úplne nestráviteľné potraviny, ako sú oligosacharidy, fruktóza, niektoré druhy zeleniny, zle pripravené strukoviny a podobne.

Strukoviny, ak nie sú dobre pripravené, môžu v tele spôsobiť katastrofu. Dôležité je vedieť, že pred varením by sme ich mali namočiť do teplej vody aspoň na 4 hodiny a potom ich pomaly variť na miernom ohni v tej istej vode. Vždy, keď dosiahne bod varu a voda začne bublať, mali by sme pridať trochu studenej vody, aby sa var ukončil. K strukovinám je dobré pridať trochu saturejky, ktorá znižuje nadúvanie z týchto potravín.

Zelenina ako kapusta, kel, brokolica, karfiol, cibuľa, reďkovky a kaleráb patria medzi potraviny, ktoré spôsobujú nadúvanie. Ak ste náchylní na nadúvanie, skúste túto zeleninu pred konzumáciou niekoľko minút povariť.

Ďalšou kategóriou sú mliečne výrobky, ktoré môžu tiež spôsobovať nadmernú plynatosť kvôli obsahu laktózy. Skúste vymeniť klasické kravské mlieko za ovčie, kozie alebo rastlinné alternatívy.

Sacharidy tiež patria do kategórie problematických potravín. Snažte sa znížiť ich príjem alebo sa vyhýbajte priemyselne spracovaným potravinám. Komplexné sacharidy sú napríklad v červenej šošovici, ktorá je pochúťkou pre črevá a v porovnaní s bežnými sacharidmi nespôsobuje nadúvanie.

V prípade sýtených nápojov ide o tzv. aerofágiu. Je to vlastne druh tiku neurotického pôvodu, ktorý vzniká pri prehĺtaní vzduchu. Samotné sýtené nápoje obsahujú veľké množstvo vzduchu, preto ich nadmerná konzumácia nie je vhodná. Do pitného režimu zaraďte čistú neperlivú vodu alebo bylinkové čaje.

Možno ani neviete, že trpíte intoleranciou laktózy. Niekedy vás bolí žalúdok, ale nevenujete mu pozornosť. Ak sa to naozaj deje, obráťte sa na svojho lekára, ktorý pomocou testov zistí, či máte intoleranciu alebo nie.

Laktóza je mliečny cukor, ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch. Skladá sa z dvoch molekúl cukru – glukózy a galaktózy. Laktáza, čo je enzým, štiepi tieto dva cukry a potom posiela expres do krvi. V prípade laktózovej intolerancie sa však môže stať, že sa mliečny cukor nevstrebáva do krvi, ale prechádza priamo do tráviaceho traktu, kde nám doslova spôsobuje problémy.

Najprv sa pokúste obmedziť príjem mliečnych výrobkov, ak to nepomôže, obráťte sa na svojho lekára.

V tehotenstve je plynatosť, bohužiaľ, úplne normálnym javom. Na začiatku tehotenstva sa všetko deje hormonálne. Vinníkom je progesterón, ktorý je zodpovedný za udržanie tehotenstva. Jeho vyššia produkcia však môže spôsobiť aj plynatosť.

Ďalším faktom je, že trávenie jednoducho trvá dlhšie. Ako dieťa rastie, maternica vyvíja tlak na všetky priľahlé orgány a ich činnosť sa spomaľuje, čo spôsobuje kvasenie a následnú plynatosť.

Vydržte, po príchode dieťaťka na svet to všetko zmizne.

Prehĺtanie vzduchu je najbežnejšou príčinou nadúvania u bábätiek. Nezáleží na tom, či ide o dojčené alebo umelo živené deti. Či už pijú z prsníka alebo z fľaše, prehĺtajú nielen mlieko, ale aj veľké množstvo vzduchu, čo im potom spôsobuje trápenie. Dajte dieťaťu čas, potrebuje sa naučiť, ako funguje svet, a po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch problémy zmiznú. Ak sa tak nestane, obráťte sa, samozrejme, na svojho pediatra.

Problém prehĺtania vzduchu však patrí aj do sveta dospelých. Nevenujeme tomu pozornosť, ale v skutočnosti sa to deje neustále – počas rozprávania, jedenia a pitia. Časť prehltnutého vzduchu zo žalúdka sa spolu s potravou dostane do čriev a problém je na svete. Čiastočne tomu môžete predísť tým, že nebudete jesť v zhone a vytvoríte si z jedla rituál. Pri rozprávaní sa sústreďte na dýchanie nosom, hovorte pokojne a pomaly.

Naše črevá môžu byť obývané nežiaducimi obyvateľmi. Ide o črevné parazity, ktorých prítomnosť môže zvýšiť nezdravú produkciu plynov. Parazity zasahujú do trávenia počas metabolizmu. Na ich prítomnosť môže okrem nadúvania poukazovať aj kŕče v črevách, nadmerne nafúknuté a bolestivé brucho. V týchto prípadoch je potrebné navštíviť lekára, aby sa vylúčili závažnejšie ochorenia, ako je Crohnova choroba alebo závažné črevné infekcie.

Ako nás môže nadúvanie ovplyvňovať

Nadúvanie znamená diskomfort. Necítime sa dobre, brucho je neprirodzene nafúknuté a po každom jedle sa cítime ťažko a unavene.

Snažte sa vyhýbať stresovým situáciám, alebo keď prídu, pekne ich predýchajte a nepripúšťajte si ich k telu, respektíve do tela. Ajurvéda napríklad hovorí, že všetky strachy a stresy sa ukladajú v bruchu, kde sa hromadia a potom vznikajú problémy. Môže vám pomôcť malá vizualizácia, pri ktorej si za zatvorenými očami predstavíte, ako všetky starosti opúšťajú vaše telo.

Problémom nadúvania je, že jeho diagnostika môže byť komplikovaná a kým sa zistí príčina, môže vám to poriadne znepríjemniť život. Skúste chvíľu pozorovať, ako vaše telo reaguje na jedlo, nápoje alebo stres. Možno sa vám podarí vylúčiť faktory, ktoré spôsobujú nadmernú plynatosť. Ak nie, navštívte svojho lekára a prediskutujte s ním tento problém.

Prečo nadúvanie škodí nášmu organizmu?

Pretože to nie je fyziologické a prirodzené. Je to nepríjemný prvok v našom každodennom živote a pociťujeme nepohodlie.

Málokto vie, že v tele dospelého človeka sa v hrubom čreve nachádza 8 až 15 kilogramov výkalových kameňov, ktoré si človek nosí po celý život. Prečo je to tak? Pretože sme stvorenia, ktoré k životu potrebujú potravu. Je to naša hnacia sila. Je však veľmi dôležité, aké potraviny konzumujeme, pretože od toho sa odvíja spomínané množstvo kameňov v čreve.

Predstavte si hrubé črevo ako akýsi kvetináč pre krásnu rastlinu a strava je jej živnou pôdou. Aby rastlina prosperovala, je veľmi dôležité, čím ju kŕmite. Ak jeme priemyselne spracovanú stravu, nadmerné množstvo sacharidov a lepku, nestráviteľné časti potravy sa prilepia na steny čreva a následne sa vytvorí kameň. Dávajte si pozor na to, čo jete, konzumujte veľa vlákniny, jedzte varené jedlá, pite vlažnú vodu a pokojne zaraďte občasné pôsty. Vaše telo to ocení a vy tiež.

Ako sa nadúvania dlhodobo zbaviť?

Obmedzte príjem mäsa, čokolády, priemyselných sacharidov, kravského mlieka a pečiva. Mäso sa odporúča jesť dvakrát týždenne, ale nie je zdravé jesť ho každý deň. Spomeňte si na našich predkov, ktorí mäso jedli len zriedka. Ak bolo na tanieri mäso, vždy bolo od suseda alebo z domácej farmy. Vždy poznali pôvod a zviera bolo kŕmené výživnou stravou. Aj dnes pri nákupe mäsa do domácnosti uprednostnite miestnych farmárov pred supermarketmi.

A čo čokoláda? Môže byť pre telo veľmi prospešná. Musí to však byť pravá čokoláda, nie jej náhrady. Klasickú mliečnu továrenskú zmes nahraďte kvalitnou horkou čokoládou s vysokým obsahom kakaa. Výhodou je, že sa jej neprejete, nepoškodí váš organizmus a uspokojí vaše chuťové poháriky.

Kravské mlieko obsahuje veľké množstvo mliečneho cukru, laktózy. Skúste ho občas vymeniť za mandľové, ovsené, ryžové alebo kozie mlieko.

Chlieb sa stal základom našej každodennej rutiny. Jedávame ho na raňajky, desiatu a niekedy aj na večeru. Skúste vymeniť biely chlieb alebo rožky za kvalitný ražný alebo kváskový.

Vaše telo nepotrebuje priemyselne spracované cukry. Naopak, veľmi ho zaťažujú. Namiesto sušienok zo supermarketu siahnite po jablku zo sadu, sušených slivkách alebo domácom džeme.

Pravidelný pohyb je nevyhnutný. Aby telo fungovalo tak, ako má, musí žiť aktívne. Ocenia to nielen vaše kĺby, ale aj tráviaci trakt a psychika. Určite si počet krokov, ktoré chcete za deň splniť. Dnešné smartfóny obsahujú rôzne aplikácie, ktoré vám zmerajú chôdzu. Na začiatok si stanovte približne 6 000 krokov, ktoré splníte rýchlejšie, než by ste čakali.

Aj tento bod vychádza z tradícií našich predkov. Bolo úplne normálne jesť v zime menej ako v lete. Potravín bolo málo a skôr sa dojedali zásoby ako jablká, zemiaky a orechy. Zdrojom vitamínov bola kvasená kapusta, ktorá telu dodávala pravidelný prísun vitamínu C a zabezpečovala aj správnu funkciu čriev. Dnes máme všetkého dostatok. V januári jeme papáju alebo avokádo a v lete nemáme problém so sviečkovou omáčkou. Očista hrubého čreva preto ešte dôležitejšia.

Ako na to? Vyskúšajte očistu pomocou kefíru a jablčnej šťavy

  • prvý deň – vypite 2,5 litra kefíru v 6 dávkach – bez konzumácie iných potravín.
  • druhý deň – vypite 1,5 – 2 litre domácej jablkovej šťavy v 6 dávkach – bez konzumácie akéhokoľvek iného jedla.
  • tretí deň – počas dňa jedzte len šaláty z varenej zeleniny (červená repa, mrkva, cibuľa), pridajte kyslú kapustu a rastlinný olej. Počas dňa pite vlažnú prevarenú vodu.

Táto očista je len jednou z mnohých. Vyskúšajte to a uvidíte, že vaše telo ožije.

Nemali by sme jesť v zhone, aj keď je jasné, že niekedy sa tomu nevyhneme. Ak nám to situácia dovolí, mali by sme jesť bez rozptyľovania, ako je počítač, televízia a mobilný telefón. Posaďte sa k stolu, dôkladne prežúvajte jedlo a vnímajte jeho chuť. Počas jedla obmedzte pitie na minimum. Najlepšie je piť pred jedlom alebo po ňom. Vyhnite sa jedeniu počas chôdze alebo ležania na pohovke. To vedie buď k prehĺtaniu vzduchu, alebo k sťaženému tráveniu potravy.

Ktoré potraviny môžu byť príčinou nadúvania?

Základným a prvým pravidlom je, že každá potravina pôsobí na každého z nás inak. Niekoho môže brokolica nadúvať veľmi, iného takmer vôbec. Preto ak si všimnete, že vás vajcia nadúvajú a je vám nevoľno, nehovorte si, že je to nezmysel. Môžete napríklad trpieť nepatrnou intoleranciou, vaše telo ich môže jednoducho spracovať o niečo horšie ako iné.

Strukoviny, ako je fazuľa, hrach, šošovica a sója, sú známe svojou nadúvacou funkciou. Prečo je to tak? Jednoducho povedané – strukoviny náš organizmus nedokáže rýchlo spracovať. Je to preto, že ide o komplexnú potravinu plnú bielkovín a oligosacharidov, ktorých trávenie v našom tele trvá pomerne dlho. Takže najmä pri strukovinách platí, že čím viac a dlhšie jedlo žujete, tým lepšie pre vás.

Vláknina je nestráviteľná zložka našej potravy. Naše telo ju nedokáže spracovať, takže vláknina len prechádza naším traktom. Slúži najmä na čistenie tráviaceho traktu a čriev, ako aj na to, aby sme sa cítili sýti – aby sme sa neprejedali. Ale všetkého veľa škodí a príliš veľa vlákniny spôsobuje nadúvanie, plynatosť a hnačku alebo zápchu. Denná dávka vlákniny by mala byť približne 30 gramov.

Vláknina je obsiahnutá vo väčšine zeleniny (brokolica, mrkva…), ovsených vločkách, ovocí a podobne.

Tento bod sa môže týkať športovcov. Nadbytok bielkovín môže spôsobiť nadúvanie. Je to opäť preto, že trvá dlho, kým sa strávi a môže v žalúdku kvasiť. Problém však zvyčajne nastáva, keď to s bielkovinami vo veľkom množstve preháňate. Športovci by mali denne skonzumovať až 2 gramy bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti (ak vážite 75 kg, je to 150 g). Ak by sme konzumovali približne 3, 4 alebo dokonca 5 gramov na 1 kg telesnej hmotnosti, potom by nás práve bielkoviny mohli ľahko nafúknuť.

Najviac bielkovín obsahujú vajcia a mäso, zatiaľ čo rastlinné bielkoviny sú najviac zastúpené v strukovinách.

Voda môže prekvapivo spôsobiť aj nadúvanie. Ale nie tak, že vypijete pohár vody a nafúknete sa. Ak obedujeme a pijeme vodu, vlastne riedime naše tráviace kyseliny, ktoré potom strácajú svoju rýchlosť pôsobenia. Preto sa odporúča nepiť vodu približne pol hodiny pred a pol hodiny po jedle. Ak máme v žalúdku zriedené kyseliny a trávime dlhšie, jedlo začne v žalúdku opäť kvasiť.

Ďalším veľkým zdrojom nadúvania sú sýtené nápoje. Tieto nápoje priamo uvoľňujú plyn do žalúdka, ktorý sa potom musí nejakým spôsobom dostať von. Nejedná sa o proces kvasenia, ako to zvyčajne býva, ale o proces uvoľňovania bubliniek z kvapaliny. Takže keď pôjdete nabudúce do reštaurácie, namiesto perlivej vody si dajte obyčajnú.

Aj kombinácia rôznych potravín môže spôsobiť plynatosť. Ak napríklad jeme bielkoviny a škrob, môže nás to nadúvať. Trávenie každej potraviny trvá inak dlho. Škrob sa v tele spracuje veľmi rýchlo a bielkoviny sa trávia o niečo dlhšie. A čo sa nestane – nastane kvasenie. Aké sú teda zásady kombinovania potravín?

Nejedzte spolu živočíšne bielkoviny a sacharidy. Snažte sa vyvarovať vysoko bielkovinovým jogurtom v kombinácii s jahodami. Rozdielny čas trávenia môže vyvolať fermentáciu a hnilobu v trakte.

Nekombinujte príliš veľa druhov bielkovín. Ak skombinujete napríklad sóju a mäso, obe potraviny obsahujú bielkoviny, ale trávenie každej z nich trvá inak dlho, čo môže opäť spôsobiť fermentáciu v žalúdku.

Nekombinujte ovocie s inými potravinami. Snažte sa jesť ovocie samostatne, nie primiešané do jedla. Ovocie sa trávi veľmi rýchlo. A väčšina ostatných potravín nie. Práve ovocie, ktoré musí zostať v žalúdku, vám skvasí a opäť vás nafúkne.

1. miesto

Life Extension Bloat relief

Orientačná cena: 34 €

Tento produkt už vo svojom názve uvádza úľavu od plynatosti. Zmierňuje nadúvanie a iné tráviace ťažkosti, ktoré sa môžu vyskytnúť po konzumácii určitých druhov potravín.

A čím konkrétne výrobok bojuje proti nadúvaniu? Kombináciou výťažkov z artičoku, zázvoru, feniklu a kurkumy. List artičoku a koreň zázvoru pomáhajú zlepšiť pohyblivosť čriev, čo je veľmi dôležité pre správny pohyb potravy tráviacim traktom, čo je prvý krok k zmierneniu nadúvania. Ďalšie zložky, olej zo semien feniklu a kurkuma, podporujú pohyb čriev a bojujú proti baktériám, ktoré môžu spôsobovať nadmernú tvorbu plynov, čo negatívne ovplyvňuje proces trávenia.

Ak vám lekár neurčí inak, odporúča sa užívať 1 kapsulu 2-krát denne vždy pred ťažším jedlom.

Cena tohto produktu, ktorý obsahuje 60 bylinných kapsúl, je približne 34 eur.

2. miesto

Solgar Tráviace enzýmy

Orientačná cena: 53 €

Ak trpíte nadúvaním spôsobeným rôznymi zdravotnými problémami, ako je napríklad nedostatočná funkcia slinivky, potravinové alergie alebo intolerancie, zápaly a iné, je viac ako vhodné siahnuť po tráviacich enzýmoch. Ako ich názov napovedá, starajú sa o správne fungovanie tráviaceho systému a zlepšujú trávenie všetkých zložiek potravy – sacharidov, bielkovín a tukov.

Tieto tráviace enzýmy od poprednej americkej značky Solgar, ktorá pôsobí na trhu od roku 1947, neobsahujú žiadne umelé farbivá, konzervačné látky ani GMO, sú čisto prírodné a spĺňajú parametre Kosher výrobkov. Sú vhodné aj pre vegetariánov.

Dávkovanie môžete konzultovať so svojím lekárom, ale vo všeobecnosti sa odporúča užívať 1 – 2 tablety každý deň počas jedla.

250 tabliet s tráviacimi enzýmami stojí okolo 53 eur.

3. miesto

Ecce Vita Probiomix

Orientačná cena: 33 €

Probiotiká sú mikroskopické kultúry organizmov, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné. Podporujú trávenie a kvalitné spracovanie potravín, posilňujú imunitu, sú užitočné pri zrážaní krvi a môžu produkovať bioaktívny vitamín K.

Tento produkt obsahuje 10 kmeňov aktívnych probiotických baktérií, ktoré majú až 30 miliárd živých kultúr v jednej dávke, vrátane rastlinnej vlákniny. Prípravok sa užíva vo forme kapsúl, ktoré ľahko prechádzajú žalúdkom do tráviaceho traktu, kde sa rozpustia.

Je dôležité uchovávať tento doplnok v chladničke, aby sa zabránilo fermentácii alebo podobnej chemickej reakcii.

Jedno balenie vás vyjde na zhruba 33 eur.

4. miesto

Enzymedica Digest Gold

Orientačná cena: 63 €

Výživový doplnok Digest Gold od značky Enzymedica obsahuje 1,5 miliardy aktívnych probiotických kultúr v jednej dávke, ktoré pomáhajú zmierniť nadúvanie, plynatosť a podporujú zdravý mikrobióm.

Tieto kapsule urýchľujú trávenie bez ohľadu na to, aký druh jedla ste práve zjedli. Skvele fungujú vďaka kombinácii viacerých kmeňov enzýmov, čo sú prirodzené bielkoviny v našom tele, ktoré pomáhajú telu absorbovať živiny a správne tráviť. Vďaka komplexnej zmesi viacerých kmeňov môžu tieto enzýmy pôsobiť pri rôznych úrovniach pH, čo zvyšuje ich účinok a efektivitu. To znamená, že pomáhajú oveľa rýchlejšie stráviť prijatú potravu a podporujú zdravú mikroflóru.

Ide o 100 % vegánsky výrobok, ktorý neobsahuje sóju, lepok, mliečne výrobky, GMO ani plnidlá.

Odporúča sa užívať 1 kapsulu počas každého jedla.

Balenie obsahuje 90 vegetariánskych kapsúl a stojí približne 63 eur.

5. miesto

NOW Super Enzymes

Orientačná cena: 31 €

Ide o doplnok stravy, ktorý obsahuje komplexné tráviace enzýmy, ktoré sa podieľajú na prirodzenom procese trávenia. A čo tráviace enzýmy vlastne sú? Sú to látky, ktoré zjednodušene povedané umožňujú kvalitné trávenie. Ich úlohou je rozkladať zložité molekuly na jednoduché.

Za normálnych okolností, ak nemáte žiadne ťažkosti, nie je potrebné suplementovať tráviace enzýmy. Ak však máte tráviace ťažkosti, určite neurobíte chybu, ak po nich siahnete.

Napríklad Now Super Enzymes obsahuje betaín HCI, volskú žlč, pankreatické enzýmy, bromelaín a papaín (látky schopné štiepiť tuky, sacharidy a bielkoviny z potravín).

Balenie 180 kapsúl vás bude stáť cca 31 eur.

6. miesto

HillVital Colon

Orientačná cena: 20 €

Slovenská spoločnosť HillVital ponúka prípravok Colon, ktorého názov odkazuje na latinský výraz pre hrubé črevo a jeho užívanie sľubuje úľavu od nadúvania, zápchy, hnačky a kŕčov. Prípravok pomáha vďaka kombinácii bylinných extraktov, ktoré čistia črevá a zbavujú ich toxických látok a nestrávených zvyškov potravy.

Nájdete tu množstvo účinných bylín: lopúch, rešetliak, zázvor, brest, sladké drievko, fenikel, mačací pazúr a mätu piepornú.

Na navodenie črevnej pohody sa odporúča užívať 2 kapsuly denne s jedlom. Pre ešte lepšie výsledky HillVital odporúča aj užívanie zeleného jačmeňa alebo čaju s názvom Komplet, ktorý tiež nájdete v ich ponuke.

Balenie obsahujúce 60 kapsúl vás vyjde približne na 20 eur.

7. miesto

HerbaMedica Gastro

Orientačná cena: 14 €

Produkty značky Herba Medica pomáhajú prirodzenou cestou regenerovať organizmus a riešiť mnohé civilizačné ochorenia vrátane plynatosti. Prípravok s názvom Gastro reguluje trávenie tak, aby fungovalo optimálne. Robí to prostredníctvom čisto prírodných látok. Jedna tableta prípravku obsahuje iba koriander, kôpor, ľanové semienko, ľubovník bodkovaný, čakanku a mätu piepornú, pričom najmä koriander je výborným bojovníkom proti nadúvaniu.

Prípravok sa nevylučuje s užívaním bežných liekov na nadúvanie, ktoré vám predpísal lekár, preto sa s ním určite poraďte. V opačnom prípade sa odporúča užívať 2 tablety Gastro 1 – 3-krát denne.

A koľko stojí balenie 100 tabliet? Okolo 14 eur.

8. miesto

ESI Aloe Vera šťava

Orientačná cena: 15 €

Aloe Vera je pradávny antioxidant, ktorý sa používa už stovky rokov. Je to taký prírodný zázrak. Hlavnou liečivou zložkou, ktorú rastlina obsahuje, je gél a šťava z listov. Obidva druhy sa môžu používať v čerstvej forme, sušené alebo konzervované.

Hlavnou liečivou zložkou aloe vera je gél a šťava z listov. Gél alebo šťava sa používajú buď sušené, konzervované alebo čerstvé, ktoré sa u nás aplikujú najčastejšie. Sušená šťava sa nazýva sabur.

Aloe vera pomáha tam, kde môže. Zvyšuje imunitu, udržuje zdravé črevá a tráviaci trakt, udržiava normálny stav pokožky, reguluje menštruačný cyklus. Jej výhodou je, že sa môže používať buď lokálne, na povrchové ošetrenie, alebo vnútorne.

Jeden liter šťavy vás vyjde na zhruba 15 eur.

9. miesto

Mumio

Orientačná cena: 13 €

Mumio alebo tiež horská živica, nazývaná „Slzy hôr“ a „Čierne zlato“. Slzy hôr sú veľmi vzácnou prírodnou látkou, ktorá sa vyskytuje len v pohoriach, ako sú Himaláje a Altaj. Rastie na ťažko prístupných miestach, ako sú skaly a ich štrbiny alebo jaskyne. Mumio zabezpečuje normálne zdravie kostí, funkčné trávenie, posilňuje imunitný systém, omladzuje alebo napríklad podporuje správny metabolizmus tukov a sacharidov.

Balenie 90 tabliet vás vyjde na menej ako 13 eur.

10. miesto

Parozin

Orientačná cena: 15 €

Parozine pozostáva zo silnej kombinácie extraktov z orecha, cesnaku, lapača, tekvice, kurkumy, klinčekov a tymiánu. Podporuje normálny vývoj črevnej mikroflóry, a tým aj trávenie. Zároveň zvyšuje imunitu a obranyschopnosť organizmu.

Cena za jedno balenie s 90 kapsulami je približne 15 eur.

Záver

Nadúvanie je fyziologický jav, ktorým v rôznej miere trpí každý. Ak však vnímate akúkoľvek nerovnováhu, určite sa obráťte na svojho lekára a poraďte sa s ním, ako problém vyriešiť.

Užitočné odkazy ✓dôveryhodné:

[1] Wikipédia (SK): Plynatosť

[2] Wikipedie (CZ): Karminativum

[3] Wikiskripta (CZ): Meteorismus

[4] Healthline (ENG): 7 Helpful Supplements for Bloating

[5] PubMed Central (ENG): Herbs and Spices in the Treatment of Functional Gastrointestinal Disorders: A Review of Clinical Trials

[6] PubMed Central (ENG): Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: Updated systematic review with meta-analysis

4.9/5 - (7 votes)

Autor článku:

Autor článku:

Viac o autoroch, prípadne o webe nájdete v sekcii o nás. Chcete vidieť, ako vyrábame produkty?

Kam ďalej?

Vyberanie produktov a zostavovanie rebríčkov je pre nás dôležitý proces, ktorý robíme kvalitne. Produkty prechádzajú niekoľkými kontrolami, dôkladným prieskumom a na každom porovnaní sa podieľajú minimálne 2 ľudia. Môžete si tak vždy byť istí nezávislosťou a kvalitou porovnania. Zaujíma vás viac? Prečítajte si detailný popis toho, ako produkty vyberáme ».