TOP 10: Najlepšie ekologické pracie prášky a gély – recenzie a ako vybrať

Čo sú to ekologické pracie prostriedky, prečo ich používať namiesto klasických a aké sú tie najlepšie? Podľa čoho si vyberať?

TOP  1. miesto

Sonett tekutý prací
gél Sensitive

Orientačná cena: 50 €

Výhodné 10-litrové balenie ekologického pracieho gélu na bielu a farebnú bielizeň.

2. miesto

Sonett Prášok
na pranie

Orientačná cena: 51 €

10 kg balenie ekologického prášku, ktorého hlavnou zložkou je čisté rastlinné mydlo v BIO kvalite.

3. miesto

Tierra Verde Prací
gél s levanduľou

Orientačná cena: 38 €

5-litrový prací gél s vôňou levandule, ktoré je vhodné aj pre alergikov. Hodí sa hlavne na farebnú bielizeň.

Desať najlepších eko pracích prostriedkov

Čo sú to ekologické pracie gély a prášky?

Ekológia sa prelína snáď s každou oblasťou a smerom nášho života, od potravín cez oblečenie až po kozmetiku a lieky. Je pekné, že myšlienka podpory ochrany planéty sa dostáva čoraz viac do sveta a ľudia sa zamýšľajú nad tým, čo konzumujú a aké produkty používajú. Na začiatok je to možno malý krok pre človeka, ale vo výsledku ide o veľký krok pre ľudstvo.

Ak sa zastavíme pri eko drogérii, je dôležité zdôrazniť, že je skvelou voľbou nielen pre prírodu, v ktorej sa rozkladá, ale aj pre „bežných“ užívateľov, pretože sa do tela nedostávajú žiadne nežiaduce chemikálie. Málokto by to asi povedal, ale aj keď si čistiace prostriedky, samozrejme, nedávame priamo na pokožku, chemické zlúčeniny sa stále dostávajú do nášho tela.

Základom prírodných pracích prostriedkov je väčšinou klasické mydlo, jedlá sóda alebo mydlové orechy. Aviváže obsahujú prírodné zložky krémov a vôňu im dodávajú éterické alebo esenciálne oleje.

Aké majú zloženie?

Samozrejme, zloženie vždy závisí od výrobcu, ale základ je zvyčajne veľmi podobný. Väčšinou ide o prírodné enzýmy, sódu bikarbónu, klasické mydlo, mydlové orechy, esenciálne a éterické oleje. Ekologické pracie prostriedky účinne odstránia aj odolné nečistoty, a to aj pri nízkych teplotách. Sú vhodné na každodenné použitie a zaobchádza sa s nimi rovnako ako s s tými klasickými.

Ide o biologické enzýmy, ktoré môžu spôsobiť reakciu medzi škvrnami a vodným roztokom, čím sa dosiahne odstránenie škvŕn.

Inak známa ako hydrogenuhličitan sodný, je látka, ktorá je okrem iného súčasťou prášku do pečiva, a preto logicky nie je zdraviu škodlivá. Táto sóda je univerzálnym pomocníkom pri upratovaní domácnosti. Je veľmi účinná napríklad pri pálení záhy. Pokiaľ ide o čistiace prostriedky, sóda v kombinácii s horúcou vodou, octom alebo kyselinou citrónovou vyčistí takmer všetko.

Ide o plody indického mydlového stromu, ktorý rastie na úpätí Himalájí, Indie a Nepálu. Tieto orechy majú svoju silu vďaka tomu, že majú tvrdú a pevnú škrupinu, ktorá je skutočne plná saponínov. A čo to je? Ide o povrchovo aktívny materiál, ktorý pri kontakte s vodou začne peniť, takže je vynikajúci na pranie oblečenia.

Mydlové orechy sú naozaj 100 % prírodné. Neuveriteľné, však? Okrem toho sa veľmi ľahko rozkladajú a neznečisťujú životné prostredie.

Klasické mydlo je pravdepodobne historicky najstarším kozmetickým a hygienickým produktom. Časom sa od neho upustilo kvôli rôznym inováciám a experimentom, ale v súčasnosti sa s ním opäť stretávame čoraz častejšie.

Samozrejme, nie je mydlo ako mydlo a to, čo je k dispozícii na pultoch väčšiny drogérií, s ním má len veľmi málo spoločného – ak vôbec niečo.

Kvalitné prírodné tuhé mydlá sa vyrábajú najmä zo živočíšneho alebo dokonca rastlinného tuku, ďalej z rôznych kvetov, bylín alebo dokonca farbív.

Esenciálne alebo éterické oleje sú prchavé aromatické tekutiny, ktoré sa získavajú destiláciou z kríkov, kvetov, stromov, korenín alebo semien rastlín. Každý olej je unikátny a môže obsahovať až stovky rôznych jedinečných zložiek. Vďaka spôsobu výroby sú aromatické oleje jedinečné a vysoko koncentrované. Na výrobu jedinej kvapky oleja je často potrebná celá rastlina.

Prečo používať ekologické pracie prášky namiesto normálnych?

Vždy záleží na celkovom prístupe každého z nás. Čo si vyberieme ako prioritu. Pri ekologických pracích prostriedkoch, a vlastne aj pri kozmetike všeobecne, sa kladie dôraz na to, že šetríme planétu, pretože sú biologicky rozložiteľné a neničia našu planétu ešte viac, než je. Ďalším aspektom je, že sú šetrnejšie k nášmu telu. Je známe, že koža je vstupnou bránou do tela, čo znamená, že to, čo vpustí dovnútra, zostane v tele určitý čas. A ak si môžeme vybrať, či chceme alebo nechceme mať v tele chemikálie, je lepšie sa im vyhnúť.

Čo obsahujú bežné pracie prostriedky?

No úprimne, nie je toho málo. Pozrime sa teda na zoznam týchto látok:

Ide o tenzidy, ktoré dokážu odstrániť povrchové aj hlboko „zažrané“ nečistoty. Žiaľ, vyrábajú sa v laboratóriu, teda synteticky.

Tvrdá voda je nepriateľ, však? Bielizeň potom môže odísť do skrine takmer samo. A práve preto sa používajú zmäkčovadlá – na odstránenie tvrdosti vody. V minulosti sa na to používali fosfáty, ale v súčasnosti sa na pomyselný trón dostali zeolity, napríklad v kombinácii s polykarboxylátmi. Fosfáty prispievajú k nadmernému rastu rias a siníc v stojatých vodách, do ktorých sa, samozrejme, dostávajú ako vedľajší produkt prania.

Môžu byť na báze kyslíka alebo chlóru. Chlór je, samozrejme, tá horšia možnosť.

Ich úlohou je rozkladať nečistoty a zvyčajne sú syntetického pôvodu.

Dokážu premeniť UV svetlo na viditeľné svetlo, a preto vytvárajú dojem belšej bielizne. Škvrna však na oblečení zostáva. Tieto látky spôsobujú podráždenie pokožky a majú negatívny vplyv na životné prostredie.

Ide väčšinou o soli.

Z väčšej časti ide o syntetické parfumy, ktoré sú derivátmi ropy. Bohužiaľ, niektoré môžu byť naozaj toxické.

Ďalej existujú aj rôzne konzervačné látky, ktoré sa líšia podľa výrobcu.

Aký je rozdiel medzi gélmi a práškami?

Každému vyhovuje niečo iné. Ženy si tieto prostriedky vyberajú najmä na základe sympatií. Je však rozdiel vo funkčnosti? Gél je vhodný pri ručnom praní – vďaka svojej jednotnej konzistencii sa hneď urobí pena. Na druhej strane, na škvrny je vhodnejší klasický sypký prášok, pretože pôsobí viac do hĺbky.

Je teda na vás, či budete používať gél, prášok alebo iný variant, prípadne oboje a budete ich striedať podľa situácie.

Aké typy eko pracích prostriedkov existujú?

  • Gély
  • Prášky
  • Mydlá
  • Bielidlá
  • Odstraňovače škvŕn

Aké sú druhy ekologických práškov a gélov?

Ponuka je naozaj široká. V súčasnosti si nemusíte vyberať len z konvenčnej drogérie, kde je produktov naozaj veľa, ale môžete siahnuť práve po rovnako širokom sortimente v oblasti ekologických výrobkov.

  • Na biele
  • Farebné
  • Univerzálne
  • Sensitive
  • Na plienky
  • Na vlnu
  • Na funkčné oblečenie

1. miesto

Sonett tekutý prací gél Sensitive

Orientačná cena: 50 €

Ide o 100 % prírodný tekutý gél na pranie, ktorý je vynikajúcou voľbou pre deti, alergikov, ale aj pre bežných vyznávačov zdravého životného štýlu a milovníkov prírody. Tento gél je vhodný na pranie pri teplotách od 30 do 95 °C. Môžete ho použiť na farebné aj biele alebo čierne oblečenie a iné textílie. Tento prací gél neobsahuje žiadne vône a je vhodný pre mimoriadne citlivú a alergickú pokožku. A aká je hlavná účinná látka? Len čisté rastlinné mydlo vyrobené zo slnečnicového alebo repkového oleja v BIO kvalite.

Sonett je popredná nemecká spoločnosť, ktorá distribuuje svoje výrobky aj k nám na Slovensko a hovorí sa, že ide o najkvalitnejšie bio produkty na pranie a drogériu všeobecne.

10 litrov pracieho prostriedku vám vystačí na naozaj dlhý čas, približne na 133 dávok.

A aká je cena? Menej ako 50 eur.

2. miesto

Sonett Prášok na pranie

Orientačná cena: 51 €

Desaťkilový prací prášok nemeckej značky Sonett je vhodný na pranie pri teplotách 40 – 95 °C a je vhodný pre všetky farebné a biele textílie z bavlny, ľanu, konope a textilných zmesí. Obsahuje čisté rastlinné mydlo v najvyššej BIO kvalite, ktoré je pre človeka tou najbližšou čistiacou látkou.

Z tohto balenia vyperiete až 1 000 kg suchej bielizne. Dávkovacia odmerka je súčasťou balenia.

Len si dajte pozor, nie je vhodný na pranie vlny, hodvábu a mikrovlákien.

A koľko stojí toto balenie sypkého prášku? Približne 51 eur.

3. miesto

Tierra Verde Prací gél s levanduľou

Orientačná cena: 38 €

5 litrov levanduľového pracieho gélu od československého výrobcu Tierra Verde, krásne prevonia vašu bielizeň, dokonale ju vyperie a je vhodný pre alergikov alebo ľudí s citlivou pokožkou. Výborne sa hodí najmä na farebnú bielizeň. Gél obsahuje výťažok z BIO mydlových orechov, ktoré Tierra Verde získava najšetrnejšou metódou extrakcie za studena.

A aká je cena za 5 litrov? Približne 38 eur.

4. miesto

Tierra Verde prací prášok na biele prádlo

Orientačná cena: 32 €

Tento prášok na bielu bielizeň a plienky od značky Tierra Verde jemne odstraňuje nečistoty, rozjasňuje svetlé oblečenie a je tiež antimikrobiálny. Má šetrné prírodné zloženie a je vhodný aj pre detskú a veľmi citlivú pokožku.

Prací prášok je založený na uhličitane sodnom, extrakte z mydlových orechov a prášku z olivového mydla. Ide o dokonalú kombináciu látok, ktoré pri kontakte s vodou vytvárajú krémovú penu, ktorá si aktívne poradí s nečistotami a zároveň prejasní farbu bielej bielizne.

Ako prášok používať? Hodí sa pre programy pri teplote 40 °C a vyššej. Na 4 – 5 kg bielizne stačí 50 g prášku, čo sú približne 4 vrchovaté polievkové lyžice.

Prášok stojí približne 32 eur.

5. miesto

Ecoegg Vajíčko na pranie

Orientačná cena: 14 €

Vajíčko na pranie – to nie je apríl! Je to skvelá možnosť na pranie bielizne. Ecoegg je účinnou alternatívou k bežným pracím prostriedkom. Je vhodné pre bielu, čiernu, farebnú a detskú bielizeň.

A aký je „vajíčkový“ princíp? Rozdielne minerálne pelety sa postarajú o vytvorenie hustej peny, ktorá účinne zbaví bielizeň všetkých nečistôt. Konkrétne ide o turmalínové keramické pelety, ktoré uvoľňujú nečistoty z vlákien textílií. Potom sú tu biele minerálne pelety, ktoré ionizujú molekuly kyslíka vo vode a menia jej pH. Tieto molekuly prenikajú hlboko do vlákien tkaniny a dôkladne odstraňujú bielkoviny a tuky, čo sú dve hlavné zložky nečistôt.

Do práčky už nemusíte pridávať aviváž, vaše oblečenie bude mäkké aj bez nej.

Ecoegg odstraňuje nečistoty už pri teplotách 30 – 40 °C.

Cena je približne 14 eur a vystačí vám na 70 praní.

6. miesto

Sonett Tekutý prací gél

Orientačná cena: 12 €

Tekutý prací gél od nemeckých kolegov Sonett je vhodný na bielu aj farebnú bielizeň a vďaka svojmu prírodnému zloženiu je veľmi šetrný k citlivej pokožke a životnému prostrediu. Základ tohto pracieho prostriedku tvoria biologicky odbúrateľné tenzidy na báze prírodných zložiek, ktoré vytvárajú bohatú a účinnú penu. Prací gél má príjemnú levanduľovú vôňu.

A ako s týmto gélom prať? Na jedno pranie pridajte do zásobníka na prací prostriedok v práčke 50 – 70 ml pracieho prostriedku.

Cena tohto pracieho prostriedku je zhruba 12 eur.

7. miesto

Frosch Baby Eko gél

Orientačná cena: 12 €

„Žabka“ na pranie. Ide o silný a mimoriadne šetrný prostriedok k pokožke. Tento gél je priamo určený na kojenecké oblečenie. Frosch Baby je hypoalergénny, bez farbív a konzervačných látok. Receptúra obsahuje prírodné zložky, ktoré nedráždia pokožku. Ide napríklad o extrakty z harmančeka.

Produkt má minimálny podiel konzervačných látok a je dermatologicky testovaný. Neobsahuje žiadne škodlivé chemikálie, ako sú fosfáty, boritany, formaldehydy, halogény, organické zlúčeniny, PVC.

A ako sa tento gél používa? Je vhodný pre bielu a farebnú bielizeň pri teplotách od 30 °C do 90 °C.

Cena tohto výrobku je približne 12 eur.

8. miesto

Mulieres Koncentrovaný prací gél

Orientačná cena: 13 €

Ide o prírodný prací gél od estónskej značky, ktorý je skvelý tým, že jeho obal je vyrobený z recyklovaného kartónu. Je vyrobený z 99,97 % prírodných a najkvalitnejších zložiek, ktoré sú šetrné aj k citlivej pokožke. Výrobok je má certifikáciu Natural Detergent made with Organic od EcoCertu.

Toto balenie vydrží až na 37 praní.

Cena je približne 13 eur.

9. miesto

Almawin Prášok na pranie

Orientačná cena: 19 €

Almawin, univerzálny prací prostriedok, ktorý je vhodný na bielu aj farebnú bielizeň. Má veľmi šetrné zloženie, ktoré nedráždi pokožku a nezaťažuje organizmus. Obsahuje prírodné enzýmy a neničí životné prostredie.

Prášok je účinný už pri nízkych teplotách okolo 30 °C. Účinné látky vytvárajú jemnú penu, ktorá jemne odstraňuje nečistoty bez toho, aby poškodila štruktúru bielizne alebo poškodila jej farbu.

Výrobok obsahuje aj ryžový škrob, ktorý dodáva bielizni jemnosť, a esenciálne oleje, ktoré bielizeň ľahko prevoňajú.

A aká je cena? Menej ako 19 eur.

10. miesto

Ecover Essential Prací prášok

Orientačná cena: 13 €

Ide o ekologický prací prášok s prísnou certifikáciou kvality EcoCert a je vhodný na farebnú bielizeň. Obsahuje prírodné esenciálne oleje, ktoré nádherne prevoňajú textílie. Zloženie je veľmi šetrné a vhodné pre citlivú pokožku. Ďalším bonusom je obal výrobku, ktorý je vyrobený zo 100 % recyklovaného kartónu.

Jedno balenie obsahuje 16 pracích dávok a stojí necelých 13 eur.

Záver

Možností je naozaj veľa Teraz sa už len musíte rozhodnúť, či sa cestou ekológie, alebo zostanete pri starej dobrej klasike.

Užitočné odkazy ✓dôveryhodné:

[1] Wikipédia (SK): Čistiaci prostriedok

[2] Wikipedie (CZ): Ekologie

[3] Wikiskripta (CZ): Ekologie, ekogenetika

[4] Healthline (ENG): The 13 Best Organic or Eco-Friendly Cleaning Products of 2021

[5] PubMed Central (ENG): Making Fashion Sustainable: Waste and Collective Responsibility

Ohodnoťte post

Autor článku:

Autor článku:

Viac o autoroch, prípadne o webe nájdete v sekcii o nás. Chcete vidieť, ako vyrábame produkty?

Kam ďalej?

Vyberanie produktov a zostavovanie rebríčkov je pre nás dôležitý proces, ktorý robíme kvalitne. Produkty prechádzajú niekoľkými kontrolami, dôkladným prieskumom a na každom porovnaní sa podieľajú minimálne 2 ľudia. Môžete si tak vždy byť istí nezávislosťou a kvalitou porovnania. Zaujíma vás viac? Prečítajte si detailný popis toho, ako produkty vyberáme ».