11 tipov pre nákup 1 kg mandlí (1 000 g)

Čo sú to mandle a kde kúpiť tie najlepšie? Kde sa dá zohnať kilové balenie mandlí? Recenzie, skúsenosti, benefity a popis.

TOP  1. miesto

GRIZLY Mandle
Natural lúpané

Orientačná cena za 1 kg: 11 €

Mandle v naturálnej forme, olúpané, bez šupky.

2. miesto

GRIZLY Mandle
Natural nelúpané

Orientačná cena za 1 kg: 12 €

Grizly mandle v naturálnej forme so šupkou, neochutené.

3. miesto

Mandle veľké
lúpané jadrá

Orientačná cena za 1 kg: 16 €

Naturálne lúpané nesolené jadrá mandlí najvyššej akosti 23-25.

Jedenásť najlepších mandlí po 1 kg

Čo sú to mandle?

Hoci mandle označujeme ako orechy, v skutočnosti to vôbec nie sú orechy. Ide o jadro v kôstke, ktoré je veľmi podobné napríklad jadru marhule. Ochutnali ste ho niekedy? Ak áno, určite potvrdíte podobnosť chutí.

V podstate sa laicky tieto škrupinové plody medzi orechy radia. Poďme si o nich povedať niečo viac.

Mandle sú veľmi obľúbenými „orechmi“, ktoré má každý rád. Z hľadiska chuti sú neutrálnejšou formou „orechov“ a sú skvelé do dezertov a zákuskov.

Tieto orechy rastú na mandľovníku a pestujú sa aj v Čechách – najmä na Morave. Tieto stromy však pochádzajú z krajín s tropickým alebo subtropickým podnebím, ako je Španielsko, Egypt a podobne. Mandľovníky často dorastajú do výšky až 12 metrov.

Hovorí sa, že mandľovníku sa darí tam, kde sa darí broskyniam, marhuliam alebo hroznu – preto sa vyskytujú najmä na Morave.

Zatiaľ sú známe dva druhy mandlí – horké a sladké. Tie horké obsahujú vyšší podiel amygdalínu, látky, ktorá spôsobuje horkosť. Hovorí sa, že skutočne chutná mandľa by mala byť sladšia, veľká, tvrdá a vnútri krémová.

Existuje nesmierne množstvo superpotravín, vitamínov, minerálov, nootropík, adaptogénov, bylín a mnohých ďalších látok, ktoré určitým spôsobom ovplyvňujú naše telo. Mnohé z nich možno doplniť a pridať do tela zvonka. Každá takáto bylina alebo superpotravina má svoje špecifické účinky na organizmus, niektoré sú zložité, iné jednoduché, ale všetky sú zaujímavé a stojí za to si o nich prečítať. 

Tu je zoznam superpotravín, bylín a mikroživín, ktoré prospievajú nášmu telu: 

Sú mandle zdravé?

Áno, mandle sú zdravé, ale ak ich zjete priveľa, môžu mať opačný účinok, o ktorom si povieme nižšie.

Aké sú teda ich zdravotné benefity?

Uvádza sa, že mandle majú veľmi priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, a tak logicky dokážu znížiť riziká spojené s cukrovkou.

V krvi sa nachádza tzv. dobrý a zlý cholesterol. HDL sa radí na dobrú stranu a LDL na tú opačnú, nežiaducu stranu. Považuje sa za veľmi vysoký rizikový faktor srdcových ochorení. Uvádza sa, že denná konzumácia mandlí môže eliminovať LDL cholesterol a tiež ho znížiť.

Mandle sa právom považujú za jednu zo superpotravín na výživu mozgu. Je to spôsobené tým, že obsahujú riboflavín a L-karnitín, ktoré podporujú jeho činnosť a chránia ho pred voľnými radikálmi.

Mandle sú skvelým zdrojom vitamínu E, ktorý je známym antioxidantom, ktorý dokáže redukovať starnutie buniek. Okrem toho obsahujú aj vysoké koncentrácie antioxidantov katechínu, epikatechínu a flavonolu, ako aj kvercetínu, kaempferolu a izorhamnetínu. Táto skupina zlúčenín chráni pokožku pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom. Napríklad taký mandľový olej je doslova hojivým balzamom pre pleť a pokožku všeobecne. Často sa používa pri starostlivosti o deti a novorodencov.

Mandle obsahujú zdravé tuky, zásadotvorné molekuly a prebiotické zložky, ktoré môžu podporiť kvalitu trávenia v žalúdku a črevách. Pamätajte, čo sa hovorí o čreve – je to náš druhý mozog. Ak je črevný mikrobióm zdravý, zdravý je aj zvyšok tela. Starajme sa o to teda s pokorou.

Čo mandle obsahujú?

Tieto „orechy“ v sebe ukrývajú celý rad prospešných látok, medzi ktoré patrí predovšetkým:

  • Vláknina
  • Bielkoviny
  • Zdravé tuky
  • Vitamín E
  • Mangán
  • Horčík
  • Fosfor
  • Vitamín B2
  • Meď

Jedna hrsť mandlí obsahuje do 3 g sacharidov a kalorická hodnota nepresahuje 161 kalórií. Môžete si ich preto dopriať každý deň bez obmedzenia.

Aké druhy mandlí existujú?

Existuje ich naozaj mnoho. Poďme si ich priblížiť. Všetky odrody sa od seba líšia veľkosťou, tvarom, farbou, tvrdosťou, konzistenciou a chuťou a, samozrejme, pôvodom.

Tieto mandle pochádzajú z USA a tvoria až tri štvrtiny celosvetovej produkcie. Kalifornské mandle sa ďalej delia na ďalšie odrody, z ktorých najznámejšie sú:

  • Nonpareil – majú plochý tvar, hladký povrch, sú tenké a majú veľmi svetlú šupku. Majú tiež prírodnú, mierne sladkú chuť s maslovým nádychom. Tento druh sa často blanšíruje alebo krája na jemné plátky.
  • Carmel – tieto mandle majú skôr podlhovastý tvar a sú užšie. Ich šupka je mierne zvrásnená a majú veľmi sladkú chuť. Sú vhodné na prípravu dezertov a sladkých jedál.
  • Monterey – ide o skutočne veľké mandle, ktoré sú tmavšie a ich šupka je veľmi zvrásnená. Ich chuť je veľmi hutná a výrazná. Sú obzvlášť vhodné na praženie, vďaka čomu ich chuť ešte viac vynikne.
  • Butte – ide o mandle, ktoré sú veľmi krátke a široké. Majú tmavohnedú farbu a zvrásnený povrch. Ich chuť je veľmi maslová, preto sú vhodné na výrobu mlieka a orechových masiel.

Ako sme už uviedli vyššie, mandle sa pestujú napríklad aj na Morave. Mandle z Európy majú vraj plnšiu chuť a veľmi často sa vyvážajú v RAW kvalite. A ktoré sú typické európske krajiny, kde sa mandle „rodia“? Najmä Španielsko, Taliansko a Grécko.

Medzi európske mandle patria tieto odrody:

  • Valencia – majú plochý povrch a mierne chlpatú šupku. Ich chuť je výrazná a sladká. Sú ideálne na prípravu dezertov.
  • Marcona – ide o mandle guľatého tvaru s drsným povrchom. Majú šťavnatú chuť a sú ideálne aj do dezertov.
  • Largueta – dlhé a špicaté mandle so sladkou chuťou. Často sa upravujú so soľou, napríklad ako pražené mandle.
  • Guara – menšie, veľmi guľaté mandle s veľmi sladkou chuťou. Používajú sa najmä na výrobu marcipánu alebo nugátu.

Ako mandle konzumovať?

Mandle sa predávajú v rôznych formách – lúpané, nelúpané, pražené, solené, údené, s karamelom a v mnohých ďalších variantoch a obmenách.

Väčšina antioxidantov, ktoré mandle obsahujú, sa nachádza v šupke, preto je najlepšie jesť ich so šupkou.

Okrem toho, ak mandle namočíte na niekoľko hodín do studenej vody, zbavíte sa enzýmových inhibítorov, bez ktorých ich telo lepšie strávi a získa z nich viac prospešných látok.

Bez obáv môžete meniť formy a tvary mandlí. Aj nelúpané mandle môžete z času na čas nahradiť lúpanými, alebo si dopriať gurmánsky zážitok v podobe údených, pražených alebo karamelových mandlí.

Na čo si dať pozor?

Mandle sú zdravé a podporujú fyziologické procesy v tele, ale ako sa hovorí, nič sa nemá preháňať. Existuje niekoľko druhov mandlí, ktoré majú mierne odlišné zloženie. Zvýšenú pozornosť treba venovať veľmi horkým mandliam, ktoré obsahujú kyanogénny glykozid amygdalín, z ktorého sa počas trávenia uvoľňuje kyanovodík, s ktorého nadmerným množstvom sa telo nedokáže vyrovnať.

Uvádza sa, že 10 horkých mandlí predstavuje nebezpečnú dávku – preto si vždy vyberajte sladšie mandle, pri ktorých sa nemusíte obávať. Nemusíte sa obávať, pretože obchody predávajú sladké mandle, a pokiaľ nie, je to uvedené na obale.

1. miesto

GRIZLY Mandle Natural lúpané

Orientačná cena za 1 kg: 11 €

Kilogramové balenie lúpaných mandlí GRIZLY má svoj pôvod v Amerika a Španielsku. Ide o 100 % lúpané jadrá orechov, ktoré sa výborne hodia na prípravu orechových masiel, koláčov alebo len tak na zdravé „zobanie“. Tieto mandle sa dodávajú v znovu uzatvárateľných PP obaloch alebo vákuovo balené v PP obaloch.

A aká je cena? 1 000 g vás vyjde asi na 11 eur.

2. miesto

GRIZLY Mandle Natural nelúpané

Orientačná cena za 1 kg: 12 €

Nelúpané natural mandle v kilovom balení od GRIZLY pochádzajú zo slnečného Španielska a môžete ich konzumovať buď takto, v nelúpanej forme, alebo ich veľmi jednoducho „zmeniť“ na tie lúpané. Ako na to? Mandle krátko sparíte v horúcej vode a potom ich zľahka pretriete medzi prstami – tým sa oddelí šupka.

1 000 g nelúpaných natural mandlí stojí približne 12 eur.

3. miesto

Mandle veľké lúpané jadrá

Orientačná cena za 1 kg: 16 €

Ide o veľké lúpané mandle z USA, ktoré majú najvyššiu kvalitu. Majú jemnú krémovú chuť a mali by byť lepšie stráviteľné. Budú vám chutiť napríklad v jogurte, kaši alebo len tak samotné.

A aká je cena tohto výrobku? 500 g balenie stojí necelých 8 eur a kilové balenie vás vyjde zhruba na 16 eur.

4. miesto

Mandle malé jadrá natural

Orientačná cena za 1 kg: 23 €

Naturálne nelúpané a nesolené mandle sú menšie a v 100 % prémiovej RAW kvalite. Skvele sa hodia na pečenie alebo ako posýpka na rannú granolu.

1 000 g týchto nelúpaných mandlí vás vyjde približne na 23 eur.

5. miesto

Mandle lúpané natural

Orientačná cena za 1 kg: 14 €

Ide o lúpané a nesolené mandle, ktoré sú typické svojou príjemnou sladkou chuťou. Sú vhodné napríklad na výrobu orechového masla alebo mlieka. 

A aká je cena? 1 kg balenie vás vyjde na cca 14 eur.

6. miesto

Mandle nelúpané natural

Orientačná cena za 1 kg: 9 €

Tieto nelúpané kalifornské mandle sú príjemne sladké a majú tenkú šupku, ktorú v ústach ani necítite. Ide o natural formu, ktorá je najprirodzenejšia. Sú vhodné aj pri nízkosacharidovej diéte.

A aká je cena? Kilové balenie vás vyjde približne 9 eur.

7. miesto

GRIZLY Mandle lúpané pražené solené

Orientačná cena za 1 kg: 14 €

Tieto mandle pochádzajú z Ameriky, sú lúpané, pražené a solené. Sú skvelé ako pohostenie pre návštevu, pre seba alebo ako súčasť jedla. Napríklad taký slaný karamel s týmito mandľami môže byť úchvatný. Tieto mandle sú pražené horúcim vzduchom a solené himalájskou soľou.

A aká je cena? Kilové balenie stojí približne 14 eur.

8. miesto

GRIZLY Mandle údené

Orientačná cena za 1 kg: 16 €

Pražené údené mandle so soľou sú lahodnou pochúťkou alebo doplnkom šalátov a iných jedál. Pochádzajú z USA a predávajú sa v PP obaloch.

500 g týchto mandlí vás vyjde približne 8 eur, za kilo zaplatíte cca 16 eur.

9. miesto

Mandle lúpané pražené solené

Orientačná cena za 1 kg: 16 €

Lúpané pražené mandle s trochou kvalitnej soli oživia každé pohostenie a raut. Tieto mandle sa pražia nasucho horúcim vzduchom.

Môžete si kúpiť buď 500 g za približne 8 eur, alebo 1000 g za približne 16 eur.

10. miesto

Mandle nelúpané údené

Orientačná cena za 1 kg: 14 €

Údené nelúpané mandle sa odporúčajú k dobrému vínu, pretože zvýrazňujú jeho chuť. Okrem toho sa hodia aj ako oživenie šalátov alebo nátierok. Tieto orechy boli pražené nasucho horúcim vzduchom.

Cena kilového balenia je približne 14 eur.

11. miesto

Mandle nelúpané pražené solené

Orientačná cena za 1 kg: 13 €

Ide o solené, nelúpané mandle, ktoré sa pražia horúcim vzduchom, čo im dodáva ešte intenzívnejšiu chuť v porovnaní s lúpanými mandľami. Dobre sa hodia napríklad k výrazným syrom alebo šťavnatému ovociu.

A aká je cena? Jeden kilogram týchto mandlí stojí cca 13 eur.

Záver

Mandle sú také orechy „neorechy“. Bežne sa tak označujú, ale ak chceme byť naozaj presní, mali by sme ich označovať ako škrupinové plody. Mandle sa pestujú de facto na celom svete a Česká republika nie je výnimkou. Majú veľa zdraviu prospešných látok, preto sa nebojte dopriať si ich každý deň, a to nielen samotné, ale aj ako skvelú prísadu do dezertov, zákuskov, šalátov, omáčok alebo pečiva.

Ak ste milovníkom orechového masla, nebojte sa ho vyrobiť sami. Nič to nie je a výsledok vás nadchne. Čo je viac ako kvalitné domáce výrobky. Okrem chutného masla môžete vyskúšať aj mlieko, ktoré sa hodí ako zdravá alternatíva kravského alebo ako príjemné spestrenie.

Užitočné odkazy ✓dôveryhodné:

[1] Wikipédia (SK): Mandľa obyčajná

[2] Wikipedie (CZ): Mandle (plod)

[3] Healthline (ENG): 9 Evidence-Based Health Benefits of Almonds

[4] PubMed Central (ENG): Almonds (Prunus Dulcis Mill. D. A. Webb): A Source of Nutrients and Health-Promoting Compounds

[5] Food and Drug Administration – FDA (ENG): Nuts, almonds – nutrients

Ohodnoťte post

Autor článku:

Autor článku:

Viac o autoroch, prípadne o webe nájdete v sekcii o nás. Chcete vidieť, ako vyrábame produkty?

Kam ďalej?

Vyberanie produktov a zostavovanie rebríčkov je pre nás dôležitý proces, ktorý robíme kvalitne. Produkty prechádzajú niekoľkými kontrolami, dôkladným prieskumom a na každom porovnaní sa podieľajú minimálne 2 ľudia. Môžete si tak vždy byť istí nezávislosťou a kvalitou porovnania. Zaujíma vás viac? Prečítajte si detailný popis toho, ako produkty vyberáme ».